hero

Aangifte doen: op het politiebureau, digitaal of telefonisch?

Als u iets vervelends of iets ergs is overkomen en u wilt daarvan aangifte doen, dan kan dat op verschillende manieren. Op het politiebureau, maar soms ook telefonisch of digitaal. Een aangifte is niet alleen voor de opsporing van belang, de politie krijgt ook een beeld van de criminaliteit in uw buurt. Daardoor kan zij beter bepalen waar extra toezicht of opsporing nodig is.

“Als u persoonlijk contact op prijs stelt, adviseren we u om op het politiebureau aangifte te doen”, vertelt de wijkagent. “Voor aangifte van een misdrijf waarbij geweld is gebruikt, moet u altijd persoonlijk naar het politiebureau. Als er iets bekend is van de dader, of als het strafbare feit is gepleegd in uw huis, doe dan ook aangifte op het politiebureau.” U moet dan vooraf een afspraak maken, zodat u niet zo lang hoeft te wachten. Hiervoor kunt u bellen met 0900-8844.

Niet naar het bureau?

Voor een aantal vormen van diefstal, inbraak en vandalisme kunt u gewoon thuis met de computer of telefonisch aangifte doen, licht de wijkagent toe. “Welke soorten aangiftes dat precies zijn, vindt u op www.politie.nl onder 'Aangifte doen'. Bij een digitale aangifte heeft u natuurlijk geen persoonlijk contact met de politie, maar makkelijk is het wel. Bij de telefonische aangifte heeft u wel wat persoonlijk contact. Om telefonisch aangifte te doen kunt u bellen met 0900-8844. In overleg belt de politie u dan zo snel mogelijk terug voor het opnemen van de aangifte.”

Afwikkeling digitale en telefonische aangifte

Via http://www.politie.nl/ kunt u van een aantal feiten digitaal aangifte doen. Wijkagent <naam wijkagent>: “Nadat u de aangifte hebt verzonden, krijgt u direct per e-mail een ontvangstbevestiging. De aangifte wordt gecontroleerd en verwerkt tot een definitief proces-verbaal van aangifte. U ontvangt hiervan binnen vijf werkdagen een exemplaar, dat er overigens anders uitziet dan de mail die u heeft verzonden. Het exemplaar dat u ontvangt kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld de verzekering.”

Uw wijkagent

Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op http://www.politie.nl/ (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Doelstelling KVO

Terug